De Aziatische Hoornaar en bestrijding

Al gehoord van de Vespawatchers? Het zijn vrijwilligers die samen met het VBI werken om nesten van de Aziatische Hoornaars op te sporen en te vernietigen. Helaas zijn ze beperkt in mogelijkheden en het aantal mensen. Eveneens kunnen ze ook niet op elke plaats op zoek gaan. Daarom is JOUW hulp ook van belang.

 

Al gehoord over onze vespawatchers uit de regio Roeselare ? 

Een aantal vrijwilligers zoeken in de regio Roeselare naar nesten en dit met enerzijds de lokpotmethode en onlangs ook met zenders. Het team volgde zowel de cursus Vespawatcher als de cursus ontvanger en zendermethode georganiseerd vanuit de Provincie West-Vlaanderen. Het is vooral belangrijk dat elke imker op zijn minst de lokpotmethode kan toepassen vanuit zijn bijenstand om zo de vliegrichting en afstand te bepalen. Volg hen alvast via deze link en hou hen op de hoogte van uw waarnemingen als je in de omgeving van Roeselare bent en omstreken.

 https://www.facebook.com/groups/231885369459212

WAT KAN JE ZELF DOEN, EN VOORAL OOK NIET DOEN ?

Laten we starten met wat je niet moet doen: elke Aziatische hoornaar die je ziet jagen aan je bijenstand proberen te vangen en te doden. Jouw probleem met dit ene individu is dan wel opgelost, maar als je weet dat een nest enkele duizenden hoornaars kan bevatten, dan zal je nog wel meer last ondervinden.

WAT MOET JE DAN WEL DOEN ?

Een werkwijze die de vrijwilligers toepassen, is het bepalen van de vliegrichting. Uit ervaring is gebleken dat een Aziatische hoornaar die een bij heeft gevangen en ontleedt, bijna altijd rechtstreeks terugvliegt naar haar nest. Met die info kan je het zoekgebied al heel wat kleiner maken.

Een hoornaar vliegt tot 2 km ver naar haar nest. Een vliegrichting helpt iedereen dus goed vooruit. Belangrijk is om de hoornaar niet te storen op het moment dat ze een bij ontleedt, want dan laat ze die vallen en komt enkele minuten later op een andere bij jagen. Probeer dus ook goed de hoornaar in het oog te houden op het moment dat ze vertrekt.

Die vliegrichting(en) worden dan op een kaart uitgetekend en zo worden zoekgebieden bepaald. Jullie snappen dus wel dat het een hele moeilijke taak is om een nest op te sporen. Vooral in de zomer wanneer de bomen nog volop bladeren dragen, is goed speurwerk nodig.

Belangrijk is dat we als imker zeker melden aan vespawatchers dat er Aziatische hoornaar is gezien op je stand maar ook dat we actief gaan opsporen naar nesten. Ook onze vereniging heeft als taak ons daarin te motiveren en te steunen. Met imkers en vrijwilligers actief op zoek gaan naar nesten is de boodschap. Je kan ook ze melden in onze groep op Facebook zodat andere imkers uit onze vereniging ook op de hoogte zijn van je melding.

In het voorjaar is het ook belangrijk om vallen te plaatsen om de eerste uitvliegende koninginnen eventueel te vangen.

Vespawatchers : 

https://www.facebook.com/groups/474218836579263

https://vespawatch.be/

De Mandelbie 

https://www.facebook.com/groups/685934178171531