Mededelingen

De Aziatische hoornaar is duidelijk bezig met zijn opmars in Vlaanderen. We horen dat bepaalde delen in Vlaanderen meer last hebben dan andere delen. Zo is het geweten dat in de regio Kortrijk vorige zomer veel meldingen waren van deze exoot. Ook onze regio, Roeselare, kreeg we meldingen.

We vragen vooral aan onze leden om meldingen te maken aan vespawatch. 

Echter dit is niet voldoende, ook wij als imkers moeten actief meewerken. VespaWatch zal enkel in actie treden bij het melden van een nest. Zo is er in de regio Oostende een groep vrijwilligers actief die vorige zomer een aantal nesten hebben gelokaliseerd en deze werden via VespaWatch vernietigd. Misschien een idee om dit ook te realiseren in de regio Roeselare. Het is vooral belangrijk dat we als imker actief op zoek gaan naar nesten. Uiteraard heeft niet iedereen daar voldoende tijd voor, maar als we samen op zoek gaan vereenvoudigd dit het zoekwerk. Daarom zijn we op zoek naar vrijwilligers die een team willen vormen zoals het voorbeeld in Oostende.

Namelijk Opsporing Aziatische hoornaar Oostende Bredene De Haan Oudenburg

Heb je interesse om zo’n groep te coördineren , laat ons dit graag weten. We zorgen dat jullie in contact komen met elkaar.

Vrijdag 17 februari 2023 om 19u30 is er  voordracht door Marc Struye over de Aziatische hoornaar. Hij zal het ook uitgebreid hebben over zijn zoektocht afgelopen zomer naar hoornaarsnesten die een echte bedreiging waren voor zijn bijenvolken. Wat kunnen we dit jaar doen om de nefaste invloed van deze hoornaars te verminderen?

Wie Marc Struye kent, weet dat hij een boeiende spreker is, met interessante ideeën en opinies.

Zaterdag 18 februari 2023 om 9 uur is er  workshop ivm het maken van hoornaarsvallen. Onder de deskundige leiding van Dirk Vandaele zullen we hoornaarsvallen maken. Deze vallen hebben als doel jonge Aziatische hoornaarskoninginnen in het voorjaar selectief af te vangen, (of om Aziatische hoornaars in de zomer en herfst te vangen).

Deze hoornaarsvallen zijn te koop aan 5 euro per stuk. Wie niet aanwezig kan zijn, kan toch een bestelling plaatsen en achteraf de vallen geleverd krijgen. We zullen een 60-tal vallen maken. Voor wie nog geen vallen aangevraagd heeft, kan je dit nog per kerende mail.

Alle 2 activiteiten gaan door in het PCLT te Roeselare